Difference between revisions of "3D-skrivare"

From Chalmers Robotförening
Line 40: Line 40:


=Vad kostar det och hur betalar jag?=
=Vad kostar det och hur betalar jag?=
Det är generellt sett ganska billigt att printa saker i 3D-printern (iaf om du kör på PLA eller ABS). Vi tar betalt per vikt för det du printat. Slic3r berättar för dig hur långt du kommer att printa, samt vilken volym (detta står längst ner i G-koden). Baserat på detta kan du beräkna ett ungefärligt pris på din bit. Notera att minsta pris för en bit är 1kr (eftersom du kommer säkert spruta bort en del när du kalibrerar in det). Dessa priser är strax över inköpspris för att täcka slitage, testkostnader, frakt osv.
Det är generellt sett ganska billigt att printa saker i 3D-printern (iaf om du kör på PLA eller ABS). Vi tar betalt per vikt för det du printat. När du är klar, väg din bit och lägg så mycket pengar i komponentkassan. Lägsta pris är 1kr. Slic3r berättar för dig hur långt du kommer att printa, samt vilken volym (detta står längst ner i G-koden). Baserat på detta kan du beräkna ett ungefärligt pris på din bit innan du printat.
Dessa priser är strax över inköpspris för att täcka slitage, testkostnader, spill, frakt osv.
{| class="wikitable"
{| class="wikitable"
|-
|-
Line 54: Line 55:
| 0.25
| 0.25
| 0.26
| 0.26
|-
| ABS (ledande, för det är sämre än vanligt ABS)
| 0.1
| 0.1
|-
|-
| Nylon
| Nylon

Revision as of 00:11, 17 August 2014

CRF har en 3D-printer. Det är en Bukobot 8 V2 Vanilla som tillkom till lokalen sommaren 2014. Den kan printa i princip alla material som det finns filament för på marknaden t.ex. PLA, ABS, Nylon, NinjaFlex, Polykarbonat för att nämna några. 3D-printern är för allmän användning men som vanlig vad gäller allt på CRF så gäller det att man är försiktig, inte har sönder någonting och frågar ifall man är osäker. Denna sida samlar allt som har med 3D-printern att göra, t.ex. dess features, hur man kommer igång, vad materialet kostar och vad man ska tänka på.

Features

Tills vi har skrivit en ordentlig feature-lista får man kolla på Bukobots hemsida. De viktigaste features är:

  • Printarea: 200x200x200mm
  • Material: PLA, ABS, MABS, Nylon, PETT (T-glase), TPE, PC (Polycarbonate), Laywood, Laybrick, PVA, HIPS
  • Filament: 3mm
  • Hot-end: Deezmakers Spitfire - 290°C, 0.35mm tip
  • Plattform: Panucatt “Helios” Heated Bed - (Maxtemp oklar, men minst 120°C)

Användbara mjukvaror/Verktygskedja

CAD-mjukvara

T.ex. Solid Works, Freecad, OpenSCAD, Blender

Slicer-mjukvara

T.ex. Slic3r, Cura eller Skeinforge

Host-mjukvara

T.ex. Repetier host, Pronterface

Börja printa

När du har slicat din bit och placerat in den rätt i host-programmet är det dags att börja köra. Följ denna steg-för-steg-guide:

  1. Värm upp nozzle och bed till rätt temperatur för materialet. Det gäller särskilt bed, eftersom den tar lång tid på sig att värma upp.
  2. Kör Leveling-programmet (script1). Den kommer nu att gå till respektive "hörn" (d.v.s. där de tre skruvarna sitter). Vid varje skruv, ställ in det så att den precis touchar nozzlen (du ska knappt få in ett papper emellan, det mest korrekta är ungefär 0.2-0.3 mm). Skruva medsols så går plattformen upp och motsols så går den ner.
  3. Den kommer att köra detta två gånger. På andra passet, kontrollera att det det är korrekt.
  4. Ladda in den bit du vill ha

Hur gör man för att få bra print

Olika material och olika delar kräver olika typer av inställningar. Det är t.ex. väldigt olika att printa PLA eller Nylon och det beror även såklart på vilken del du ska printa. Slic3r (och andra slice-mjukvaror) har typ en miljon inställningar, så det gäller att välja rätt. Dessutom krävs det visst handywork på själva maskinen (t.ex. beläggning på plattan osv) för att få det bra. Här samlas redogörelser för olika typer av material. Generellt sett bör man använda sig av PLA eller ABS då dessa är billigast och enklast att printa.

PLA

PLA är det enklaste att printa och få bra. Använd Ungefär 210°C på extrudern. Det bör printas på en kall bädd, gärna på s.k. Blue painters tape. Ifall det finns tillgängligt är en kylfläkt bra att ha, men det går alldeles utmärkt utan. Du kan printa PLA ganska fort (uppemot 200mm/s) utan problem.

ABS

ABS är ganska enkelt att printa. Fungerar bäst på temperaturer runt 230°C (220-240 fungerar bra). Bädden skall vara varm, runt 110°C (förvärm den, liksom man gör med en ugn) och täckt med kaptontejp. Om man har problem med att det inte fastnar kan man använda s.k. ABS goo (ABS upplöst i Aceton) som "lim" som man smetar på där man ska printa.

Nylon

Nylon är drygare att printa. Temperaturen bör vara runt 240°C (allt mellan 220-260 och används, beroende på). Nylon har nackdelen att det warpar massor och inte fäster så bra. Det finns massa olika saker man bör/behöver gör för att det ska bli bra. Här finns en bra forumpost som samlar i princip alla bra tipsen.

Vidare finns det olika typer av nylon. De mest använda är Nylon 618 eller 645 från Taulman. Taulman har även någonting som kallas för Bridge Nylon som tydligen ska vara det bästa.

Det finns en youtubevideo som förklarar om dels att printa nylon och dels färga det (vilket är stört coolt!). Han hade även en blogpost om hela experimentet.

Vad kostar det och hur betalar jag?

Det är generellt sett ganska billigt att printa saker i 3D-printern (iaf om du kör på PLA eller ABS). Vi tar betalt per vikt för det du printat. När du är klar, väg din bit och lägg så mycket pengar i komponentkassan. Lägsta pris är 1kr. Slic3r berättar för dig hur långt du kommer att printa, samt vilken volym (detta står längst ner i G-koden). Baserat på detta kan du beräkna ett ungefärligt pris på din bit innan du printat. Dessa priser är strax över inköpspris för att täcka slitage, testkostnader, spill, frakt osv.

Plast Pris (kr/g) Pris (kr/cm3)
PLA 0.25 0.313
ABS 0.25 0.26
ABS (ledande, för det är sämre än vanligt ABS) 0.1 0.1
Nylon TBD (Dyrare) TBD
Ninjaflex TBD (DYRT) TBD