3D-skrivare

From Chalmers Robotförening
Revision as of 15:28, 23 July 2014 by Sterna (talk | contribs)

CRF har en 3D-printer. Det är en Bukobot 8 V2 Vanilla som tillkom till lokalen sommaren 2014. Den kan printa i princip alla material som det finns filament för på marknaden t.ex. PLA, ABS, Nylon, NinjaFlex, Polykarbonat för att nämna några. 3D-printern är för allmän användning men som vanlig vad gäller allt på CRF så gäller det att man är försiktig, inte har sönder någonting och frågar ifall man är osäker. Denna sida samlar allt som har med 3D-printern att göra, t.ex. dess features, hur man kommer igång, vad materialet kostar och vad man ska tänka på.

-Features- Tills vi har skrivit en ordentlig feature-lista får man kolla på Bukobots hemsida. De viktigaste features är:

  • Printarea: 200x200x200mm
  • Material: PLA, ABS, MABS, Nylon, PETT (T-glase), TPE, PC (Polycarbonate), Laywood, Laybrick, PVA, HIPS
  • Filament: 3mm
  • Hot-end: Deezmakers Spitfire - 290°C, 0.35mm tip
  • Plattform: Panucatt “Helios” Heated Bed - (Maxtemp oklar, men minst 120°C)

-Användbara mjukvaror/Verktygskedja-- --CAD-mjukvara-- T.ex. Solid Works, Freecad, OpenSCAD, Blender --Slicer-mjukvara-- T.ex. Slic3r, Cura eller Skeinforge --Host-mjukvara-- T.ex. Repetier host, Pronterface -Börja printa- När du har slicat din bit och placerat in den rätt i host-programmet är det dags att börja köra. Följ denna steg-för-steg-guide:

  1. Värm upp nozzle och bed till rätt temperatur för materialet. Det gäller särskilt bed, eftersom den tar lång tid på sig att värma upp.
  2. Kör Leveling-programmet (script1). Den kommer nu att gå till respektive "hörn" (d.v.s. där de tre skruvarna sitter). Vid varje skriv, ställ in det så att den just touchar nozzlen (du ska knappt få in ett papper emellan). Skruva medsols så går plattformen upp och motsols så går den ner.
  3. Den kommer att köra detta två gånger. På andra passet, kontrollera att det det är korrekt.
  4. Ladda in den bit du vill ha