Actions

Difference between revisions of "Allmänna regler verkstaden"

From Chalmers Robotics

(Created page with "=Regler för CRFs verkstad= Verkstaden är öppen för alla medlemmar och det uppmuntras att den används (vi har inte alla maskiner bara för att dom är snygga). Givetvis g...")
 
(Håll ordningen!)
Line 3: Line 3:
  
 
=Håll ordningen!=
 
=Håll ordningen!=
Nästan alla verktyg och maskiner har avsedd plats. Efter att du använt ett verktyg eller maskin, ställ tillbaka den på sin plats (även om den inte stod där från början när du tog den). Det finns utmärkt platser för de flesta verktyg. Tänk på att arbetsytan ska vara helt fri från verktyg och skräp när du lämnar verkstaden.
+
Nästan alla verktyg och maskiner har avsedd plats. Efter att du använt ett verktyg eller maskin, ställ tillbaka den på sin plats (även om den inte stod där från början när du tog den). Det finns utmärkt platser för de flesta verktyg. Tänk på att arbetsytan ska vara helt fri från verktyg och skräp när du lämnar verkstaden. Ifall du inte vet vart något verktyg ska vara, fråga.
  
 
=Tänk på säkerheten!=
 
=Tänk på säkerheten!=

Revision as of 18:20, 11 February 2014

Regler för CRFs verkstad

Verkstaden är öppen för alla medlemmar och det uppmuntras att den används (vi har inte alla maskiner bara för att dom är snygga). Givetvis gäller sunt förnuft här. Om du ska arbeta med någonting som låter så stäng dörren. För allas trivsel och säkerhet finns det dock en del ytterligare regler i verkstaden:

Håll ordningen!

Nästan alla verktyg och maskiner har avsedd plats. Efter att du använt ett verktyg eller maskin, ställ tillbaka den på sin plats (även om den inte stod där från början när du tog den). Det finns utmärkt platser för de flesta verktyg. Tänk på att arbetsytan ska vara helt fri från verktyg och skräp när du lämnar verkstaden. Ifall du inte vet vart något verktyg ska vara, fråga.

Tänk på säkerheten!

Verktyg kan som alla vet vara farliga. Därför är det viktigt att du känner dig säker när du använder verktyg eller maskiner. Använd skydd hörselskydd och ögonskydd som hänger precis till höger om dörren och var försiktig när du använder elverktyg. Förbandslåda sitter på dörren till verkstaden.

Vill du använda maskinerna?

I verkstaden finns ett antal maskiner och handverktyg. De flesta av dessa får vem som helst använda, men det finns dock 3 st med särskilda restriktioner: Bandsågen, Svarven och CNC-fräsen. Dessa maskiner kräver kod för att kunna användas. För att få tillgång till dem måste du gå en kurs. Kontakta Lokalansvarige ifall du vill gå denna kurs.

Vill du ha/använda material?

CRF säljer material till nästa självkostnadspris. Priset är satt lite högre än inköpspris för att täcka slitage på maskiner och verktyg samt för att finansiera inköp av nya verktyg (det är dock ganska billigt ändå). Du betalar ett pris per hg enligt prislistan som sitter på dörren. Du betalar för hela biten du köper, och inte bara det du använder (väg det på vågen som sitter på dörren). Pengarna lägger du i komponentkassan. Om du tar med eget material får du gärna lägga en liten peng i komponentkassan för att kompensera för det slitage du kommer åstadkomma på maskinerna. Efter att du bearbetat ditt material så lägger du det som blir över antingen i spill- eller återvinningslådan (finns till höger under dragskåpet) beroende på storlek på biten. Om något material tar slut eller om det är något särskilt material du vill att föreningen ska köpa in så säg till nån i styrelsen och skriv upp det på önskelistan.

Vad ska du göra om nåt går sönder?

Skämmas! Om saker går sönder ska du informera styrelsen om detta och reflektera över varför det gick sönder. Dessutom bör du lägga en skälig peng i kassan för att ersätta skadan.

Saknar du någonting?

Säg till styrelsen och förklara varför det behövs. Skriv upp dina önskemål på önskelistan vid laserskäraren.

Vill du tillverka kretskort?

Om du ska använda utrustningen för kretskortstillverkningen så tänk på att etsvätskan faktiskt är syra, så var försiktig med kemikalierna. Tvätta händerna direkt efter kontakt med etsvätskan. Se till att locket ligger på hela tiden så att det inte avdunstar. Se till så att du inte får etsvätska på kläderna, då detta förstör dem. Tänk också på att du måste lägga ett jordlager på ditt kretskort för att det inte ska gå åt för mycket etsvätska. Kretskortskapen skall torkas av efter användning.

Vill du måla?

Om du ska spraymåla så bör du hålla dig i dragskåpet eller utomhus. Det finns skivor bakom dragskåpet att lägga runt det du målar för att det inte ska bli färg överallt. Ha igång utsuget när du målar och åtminstone en halvtimme efter att du är klar.

Vill du elda upp/spränga någonting?

Det får du inte.