Actions

Difference between revisions of "Hemsidor"

From Chalmers Robotics

(Publika hemsidor)
(Wordpress)
Line 18: Line 18:
 
=Wordpress=
 
=Wordpress=
 
Generellt
 
Generellt
För vår hemsida så använder vi ett CRM (Content Managment System) som heter Wordpres.
+
För vår hemsida så använder vi ett [https://en.wikipedia.org/wiki/Content_management_system CMS] som heter [https://en.wikipedia.org/wiki/WordPress Wordpres].
 
Det är har ett självförklarande användargränssnitt, det är bara att klicka sig fram tills man hittar eller googla på något.
 
Det är har ett självförklarande användargränssnitt, det är bara att klicka sig fram tills man hittar eller googla på något.
Jag kommer att gå igenom lite tips med er personligen om språk och biluppladdningar etc.
 
  
 
==Inloggning==
 
==Inloggning==

Revision as of 12:34, 25 July 2017

Vi har två hemsidor på vår domän chalmersrobotics.se, och en på robotsm.se:

Publika hemsidor

 • chalmersrobotics.se
  • Wordpress - vår landningssida och huvudsida, här håller vi information om föreningen på engelska och svenska
  • Mediawiki - vår wiki som innehåller mycket fackinformation om föreningen, verktyg, maskiner etc. Det mesta på svenska.
 • robotsm.se
  • Wordpress - information om vårat årligt återkommande event på engelska och svenska

Gamla system

Vi har tidigare haft medlemsbloggar och forum under chalmersrobotics.se, men detta användes sällan eller aldrig och har därför fasats ut.

Liberal syn

På Chalmers Robotförening så har vi en ganska liberal syn på saker liksom många hackerspaces. Vi har därför låtit många ha editerings-rättigheter kvar trots att dom inte sitter i någon styrelse längre. Detta har hittills aldrig utnyttjas i onda avsikter, utan snarare hjälpt föreningen. Gamla medlemmar går ibland in och lägger till poster på vår hemsida för att sprida events, hjälpa nya styrelsen och hålla saker uppdaterade. Tänk därför efter innan ny stryper rättigheter för användare.

Wordpress

Generellt För vår hemsida så använder vi ett CMS som heter Wordpres. Det är har ett självförklarande användargränssnitt, det är bara att klicka sig fram tills man hittar eller googla på något.

Inloggning

För att underlätta inloggning på vår hemsida så använder vi Open-ID, då kan användarna välja en valfri tjänst som ex. Google, Github eller Facebook och logga in med. Inget lösenord kommer frågas efter, endast en verifieringsknapp för att godkänna att chalmersrobotics.se kommer använda mailadressen.

Man kan också skapa vanliga konton med lösenord, men dom allra flesta användare tenderar att glömma bort det eftersom det används sällan. Inloggning via Open-ID kommer medföra att användarna enklare kan logga in, och därför enklare hålla hemsidan uppdaterad.

Man loggar in på följande URL. http://chalmersrobotics.se/wp-admin/

Rättigheter

Vem som helst kan logga in med Open-ID, men default-rättigheten är Subscriber. Subscribers kan bara ändra sitt namn. För att få en högre rättighet så måste en administratör elevera användarens rättigheter. Det gör man genom att gå in på Users, söka upp rätt användare, och ändra rollen.

Rollen Editor bör alla styrelsemedlemmar ha samt gamla styrelsemedlemmar. Editors kan skapa nya poster och ändra inne på sidor. Rollen Administrator kan editera allt, ställa in inställningar och roller. Det är vettigt om IT-ansvarig och gamla IT-ansvariga har denna roll.

Uppdateringar

Man bör uppdatera dessa en gång i månaden för att hålla systemet säkert. Innan man uppdaterar dessa system så ska man alltid ta en backup av användar-datan /chalmersrobotics.se/public_html/wp-content på vår FTP-server, och en databas-kopia ifrån PHPMyAdmin via binero.se.

Plugins

Vi har ett antal plugins installerade i vår Wordpress-installation. Dessa plugins har ett genomtänkt syfte och tillför funktionalitet som är viktig för oss. Det är lätt att installera nya plugins i Wordpress, det är därför farligt att leka runt med det för mycket med nya plugins då en del plugins/teman är gamla och sårbara med säkerhetsbrister. Att aktivera/avaktivera plugins kan också göra stora skillnader i funktionaliteten vilket kan sabotera för andra plugins. Innan man experimenterar med plugins som kan påverka hemsidan så bör man ta en backup av wp-content och en databaskopia.

 • Disqus
  • Ett kommentarssystem som inaktiverar Wordpress inbyggda system. Wordpress egna kommentarssystem är starkt utsatt av spam.bot:ar.

Disqus har ett ypperligt bra skydd mot spam. Det är också enkelt att administrera kommentarer och erbjuder användarna ett Up-/Down-vote system likt Stackoverflow.

 • Lightbox Plus
  • Tillför möjligheten att kunna förstora och bläddra mellan alla bilder i Wordpress-poster. Inga extra taggar behöver användas i koden, bara att infoga bilder via vanliga bild-funktionen.
 • PHP Code Widget
  • Finns utplacerade runt om i widget panelerna på sidan. Används för att slumpa ut sponsor-loggor med länkar.
 • Polylang
  • Ger sidan möjlighet att visas på två språk. I bakgrunden så gör Polylang vanliga poster och sidor och har ett kors-referens-register över dom olika språkvarianterna. Baserat på vilket språk som är valt så kommer Polylang byta så att rätt post/sida visas för det aktuella språket. Vi har lagt två språkflaggor i huvud-menyn där man byter mellan språken.
 • Social login
  • Open-ID inloggning för /wp-admin.
 • WP-Edit
  • Ger lite WYSIWYG-knappar i editeringsfönstret

Design

Vår design bygger på temat Twenty Eleven. Ett standardtema som inte är speciellt modifierat, vi har lagt in vår logotyp, ändrat lite färger etc.

Vid uppgraderingar av temat så bör denna stilförändring finnas med för att snygga till språk-flaggorna i meny-raden: style.css

  .lang-item.menu-item {
    margin-top: 1em;
  }

Mediawiki

Vår wiki är till för alla http://chalmersrobotics.se/wiki/Main_Page

Inloggning

Vilken medlem som helst ska kunna få tillgång till vår wiki för att editera information, den bör då kontakta en adminsitratör som skapar upp ett konto åt dom.

Wikin är stängd för editering om man saknar inloggning, detta är för att förhindra ryska spambot:ar.

Det finns tyvärr inget enkelt eller uppdaterat Open-ID system för Mediawiki, så traditionella inloggningar med lösenord används.