Actions

Difference between revisions of "Signstech SG-40A (Gammal)"

From Chalmers Robotics

(Hur man gör)
(Hur man gör)
Line 20: Line 20:
 
#Mät ungefärlig minimala objektyta på CAD.
 
#Mät ungefärlig minimala objektyta på CAD.
 
#Skapa DXF-fil (i AutoCAD: spara som, sedan välj other formats med bl.a. .dxf).
 
#Skapa DXF-fil (i AutoCAD: spara som, sedan välj other formats med bl.a. .dxf).
#Överför filen till laserskärardatorn via mappen Network/CRF-router/public/temp, eller använd eget USB-minne med filer.
+
#Överför filen till laserskärardatorn via mappen Network/CRF-router/public/temp, använd dropbox eller eget USB-minne med filer.
 
#Skaffa materialskiva av lämplig storlek. Titta först i nedersta lådan med rester. Såga materialskiva (smidigast med bandsåg, men kräver behörighet). Glöm ej väga och betala för skiva.  
 
#Skaffa materialskiva av lämplig storlek. Titta först i nedersta lådan med rester. Såga materialskiva (smidigast med bandsåg, men kräver behörighet). Glöm ej väga och betala för skiva.  
 
#Starta laserskäraren via strömavbytaren på förgreningskontakten bakom maskinen. Observera att maskinen måste vara igång ett par minuter innan du kan börja skära för att inte förstöra laserröret.
 
#Starta laserskäraren via strömavbytaren på förgreningskontakten bakom maskinen. Observera att maskinen måste vara igång ett par minuter innan du kan börja skära för att inte förstöra laserröret.

Revision as of 09:34, 1 August 2015

CRF Main Lasercutter.jpg

Spec

Model Engraving Area Resolution Format Supported Laser Tube(life hours)
SG-40A 210 X 205mm 0.0254mm PLT, DXF, BMP, JPG, GIF, PGN, TIF 800-1000 Hours

Hur man gör

Marcus har skrivit en bra steg-för-steg guide för hur man använder laserskäraren. Notera att du fortfarande måste ha fått en genomgång av laserskäraren av någon som kan innan du får använda den på egen hand.

 1. Mät ungefärlig minimala objektyta på CAD.
 2. Skapa DXF-fil (i AutoCAD: spara som, sedan välj other formats med bl.a. .dxf).
 3. Överför filen till laserskärardatorn via mappen Network/CRF-router/public/temp, använd dropbox eller eget USB-minne med filer.
 4. Skaffa materialskiva av lämplig storlek. Titta först i nedersta lådan med rester. Såga materialskiva (smidigast med bandsåg, men kräver behörighet). Glöm ej väga och betala för skiva.
 5. Starta laserskäraren via strömavbytaren på förgreningskontakten bakom maskinen. Observera att maskinen måste vara igång ett par minuter innan du kan börja skära för att inte förstöra laserröret.
 6. Starta ventilationen i verkstadsrummet via vridreglage bredvid dörren. Plugga igen hålet i dragskåpet med en liten träskiva, annars luktar det illa i verkstan
 7. Starta Newlydraw (litet, rött konstigt tecken) på datorn vid laserskäraren.
 8. Klicka "File", sedan "Import" och välj .dxf-filen. OBS! Välj INTE open, då kraschar Newlydraw.
 9. Klicka Engrave (liten rosa figur). Välj i inställningsrutan "Copy" under "total" 8 varv (eller vad som nu behövs för att komma igenom materialet).
 10. Placera rosa rektangeln (planerad objektyta) i gott förhållande i streckad kvadrat (hypotetisk arbetsyta). Klicka "To X,Y" för att flytta skärhuvudet i översta högra hörnet av planerad skäryta.
 11. Fäst röd magnetcylinder på skärhuvudet (Har syftet att leda luftblåset till skärpunkten samt göra det lättare att visualisera skärpunkten i x- och y-led).
 12. Ställ in laserstyrka genom att hålla in ljusgrön knapp och grön knapp "Test laser" samtidigt som du vrider upp reglaget "current regulator" till 15 mA (maximal styrka). Detta gäller primärt om du ska skära igenom ditt material
 13. Ställ in laserfokus genom att fästa aluminiumknopp i nedre högra skruven på arbetsstycket i laserskäraren och anpassa materialets avstånd till skärhuvudet enligt gröna referensakrylbiten i lådan under bordet till laserskäraren. Strålens fokus bör vara i mitten av materialet. OBS! Ta av aluminiumknoppen för att skärhuvudet inte ska slå i den vid skärning och förstöra ditt arbete.
 14. Valfritt: testa ev. laserstyrkan på ett hörn eller annan del av materialskivan som ej är viktig. Ta ut materialet och undersök testhålet om laserstyrkan är tillräckligt stark.
 15. Slutlig placering: kör en runda av skärhuvudet runt planerat ritområde genom att klicka "Move frame". Placera materialskivan på arbetsyta så att övre högra hörnet hamnar under skärhuvudet (alt. flytta rosa rektangel i inställningar om materialskivan inte går att flyttas).
 16. När plattan ligger rätt, klicka på "Optimum cutting", sedan klicka "Auto oder" för att optimera skärningsrutt. Annars skär lasern enligt den ordning som linjerna skapades i CAD vid ritning, vilket antagligen är mindre tidseffektivt.
 17. Stäng luckan och öppna tryckluftventilen.
 18. Klicka på slutligen på "Engrave" så börjar lasern köra.
 19. Låt maskinen skära. När det blixtrar till under materialet har lasern gått igenom (blixtrandet kommer från sot och metall som träffas av lasern under arbetsytan). Låt det blixtra ett tag för att försäkra att lasern skär igenom materialet i hela objektet.
 20. Avbryt processen med nödavstängningsknappen. Det är inte möjligt att stänga av med datorn.
 21. Låt ev. gaser ventilera ut innan du stänger av tryckluften. Det tar inte så lång stund.
 22. Öppna luckan, ta ut all material. När lasern är avstängd kan du flytta på skärarhuvudet med handen.
 23. Plocka ur det röda munstycket och fäst det på laserskäraren så att det inte kommer bort.
 24. Stäng lucka. Radera gärna dina filer i datorn.
 25. Efterarbete: bryt av oönskade delar (med tänger om du behöver), fila vassa kanter och tvätta yta med diskmedel och vatten.

Tips

Vektoriserade utskärningar i olika matrial specifikation

Material Tjocklek Hastighet Antal pass Effekt Kommentar
PET 3mm 2cm/s 4 60 Ger bättre resultat än 3,6,100. Samma kissfärg, men enkel att få ut.
Akryl/plexi 3mm 1cm/s 4 100
Akryl/plexi 5mm (P13) 1cm/s 6 100
Akryl/plexi 8mm 1cm/s >15 100 Vid testet körde vi 19 pass, och då kom den ner c:a 10mm.
Polykarbonat NEJ NEJ NEJ 0

Gravering

Fyllning

 • Markera ditt objekt
 • Välj Scan
 • Välj Mode 1 eller Mode 2

Upplösning

 • Välj Engrave
 • Välj properties
 • Välj Line-gap sätt 0.05 för bättre upplösning (standard är 0.2)

Laserstyrka

 • Vid hög upplösning, kör på lägsta styrkan möjligt, typ 2mA

Gravyr med akrylfärg

Man kan fylla i en gravyr med akrylfärg för att förbättra kontrasten på exempelvis en text.

Rekommendationer vid gravyr:

 • Scan-speed: 7cm/s
 • Line-gap: 0.05
 • Effekt: 5mA

Efter gravyren är färdig, fyll i lite akrylfärg i håligheten efter gravyren. Skrapa bort överflödet av färgen med en bit trasa eller papper. Färgen har en tendens att fastna i skarvar, så försök hålla färgen ifrån skarvar och liknande.

Importera grafik in i Newly draw

Det lämpligaste formatet för import är det vektoriserade formatet DXF. För rasterisering kan man även med fördel importera BMP-filer. Notera att detta endast fungerar monokromt (svart-vitt).

Inkscape

Inkscape är ett ritprogram för vektorgrafik. När man exporterar DXF-format ifrån Inkscape så blir det oftast konstigt om man inte använder pluginet Better DXF

Exempel

Device settings.png
IMG 0170.JPG
CRF-macka.JPG
Jesusmacka.JPG
Laserskärare.JPG


<html> <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/JZwyuSwu5_k" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> </html>